Header Header Header

Alles over Vroege Voorschoolse Educatie (VVE)

VVE staat voor Vroege Voorschoolse Educatie. Dit is een verzamelnaam voor het ondersteunen van de ontwikkeling van jonge kinderen, door middel van een bepaalde methode of een bepaald systeem. Peuteropvang Eigenwijs werkt met de methode ‘Piramide’. Deze methode heeft een doorgaande lijn met methoden die ze in op veel basisscholen gebruiken. Hierdoor heeft onze peuteropvang een goede aansluiting met de basisscholen.

Wat is Piramide?

Piramide is een VVE-methode die ontwikkeld is door het CITO, waarbij de ontwikkeling van de peuter centraal staat. Voor alle kinderen, dus ook voor de kinderen die meer uitdaging nodig hebben en de kinderen die extra ondersteuning kunnen gebruiken.

Piramide werkt met verschillende thema’s, onder andere welkom op de peuteropvang, herfst, lente, kunst en familie. In deze thema’s komen verschillende ontwikkelingsgebieden naar voren, zoals de motorische ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, de creatieve ontwikkeling en de taalontwikkeling. Elk thema bestaat uit een blok van vier weken, waarin steeds de volgorde oriënteren, demonstreren, verbreden en verdiepen wordt aangehouden. Op de groep is het thema terug te zien in de verschillende hoeken, in de liedjes die we zingen en in de activiteiten die we met de kinderen doen. Ook staat ieder thema een nieuw woordpakket centraal.

In deze brochure over Piramide kunt u meer lezen over deze VVE-methode.

*Let op, u heeft Adobe Reader (of een andere PDF-reader) nodig om deze bestanden te openen. Heeft u deze nog niet? Klik dan op de onderstaande afbeelding om Adobe Reader te downloaden.

VVE-indicatie

Het kan zijn dat uw kind een VVE-indicatie heeft gekregen van het consultatiebureau. In dat geval heeft het consultatiebureau een achterstand opgemerkt, waarvoor extra ondersteuning van de peuteropvang nodig is. Voor kinderen met zo’n indicatie hebben we zogenaamde VVE-plekken. Peuters met een VVE-plek komen vier dagdelen per week en krijgen extra ondersteuning, om zo de achterstand zoveel mogelijk weg te werken. We gaan voor een zo goed mogelijke start op de basisschool.